Landrute 8.1 – Jordløse Mølle

Hør om Hosefesterne på Jordløse Mølle

Jordløse Mølle

blev bygget af Hans Andersen. Han solgte den til hans Peder Bentsen og byggede i stedet Dagmarhus, der blev indrettet med købmandsforretning.
I 1923 blev møllen overtaget af Rasmus Rasmussen, der var en driftig mand. Han oparbejdede en stor forretning, der efterhånden havde lager- og produktionsbygninger på begge sider af vejen.
Møllen blev omdannet til aktieselskab i 1972 og blev senere overtaget af foderstoffirmaet Elias B. Muus.
De fleste af lager- og produktionsbygningerne, blev nedrevet en for en og i 1985 var det selve møllen der måtte lade livet. Den ejedes da af Superfoss.
Stuehuset, er moderniseret og anvendes til privat beboelse, mens lagerbygningerne på den nordlige side af vejen i dag ejes af BK-pack, der driver forretning herfra. BK-pack er en grossistvirksomhed som handler med alle former for emballage.

Hosefest på Jordløse mølle

Jordløse Bysti – Grøn rute

Jordløse Landsti – Blå rute

Det var Henning Roesbjerg der var den store igangsætter af Jordløse Boldklubs legendariske Hosefester. Den første i 1963 blev en stor succes. Så man kunne hurtigt blive enige om at gentage succesen i 1964. Festen var imidlertid ved at drukne i regn, så man måtte flytte asfaltballet lørdag aften til forsamlingshuset. Bent Viggs 8-mands orkester spillede op til dans, og Kathy Bødker sang. Der har vist aldrig før eller siden været så mange mennesker i Jordløse Forsamlingshus.
Vejrudsigten meldte om regn hele næste dag, så møller Bent Rasmussen tilbød, at man kunne bruge møllens lager, der på den tid af året var tomt. Der skulle bare findes nogle, der ville feje støvet ned.
Man fik fat i en flok unge mennesker der blev udstyret med koste, og de fejede og fejede og fik lokalet nogenlunde støvfrit.
Nu var man bare betænkelig for, hvad Svend Nicolajsen, der var meget berømt og bedre vant, ville sige til at spille i et støvet lokale. Men han og hele hans orkester syntes, det var alle tiders at spille i en mølle, og efter festen takkede han bestyrelse og festudvalg for den oplevelse og kvitterede ved at give dem en kasse øl.

Herefter afholdtes Hosefesten på Jordløse Mølle fra 1965 til 1978. Sportsarrangementer blev dog stadig afholdt på Jordløse skole.

Hosefest1

Hovedmændene i 1960’erne: Bent Møller, Henning Roesbjerg, Keld Jørgensen, Christian Hansen og Hans Andersen

Boderne
Hosefesterne havde alle årene sine egne boder med pilekast, boldkast, raflebar, skydning, tombola og roulet. Efterhånden etablerede man også keglebane og lavede en karrusel. 
Udover salg af drikkevarer var der også pølsebod, som var slagter Kellers domæne samt æbleskivesalg. Underholdningen
Underholdningen blev hyret via datidens fynske impresario, Bent Vigg. Blandt de meste kendte solister var Raquel Rastenni, Johnny Reimar, Chr. Arhoff, Grethe Sønck, Blue Boys, Cleo, Kai Løvring, Volmer Sørensen, Kathy Bødker, Solveig og Richard, Bjørn Tidmand, John Mogensen, som kostede 2.500 kr. i 1973, Lille Palle, Arne Lundemand og Henrik Krogsgaard.
Orkestrene var bl.a.: Svend Nicolajsen, The Burtons, Det lokale pigtrådsorkeser Beauty Coons, The Scarlets med Lecia og Lucienne, Four Roses, Klaus og Servants samt Keld og Donkeys. Pressemøde
En af de vigtige og sjove forberedelser til Hosefesten var pressemødet. Her blev de store aviser på Fyn, foruden omegnens lokalaviser inviteret til pressemøde. Det foregik med smørrebrød og masser af drikkevarer.
Et populært tiltag for de deltagende journalister, der altid skrev fyldigt og positivt om Hosefesten i deres aviser. Fra 1965-1970 voksede Hosefesten både hvad angår deltagere, antal solister og overskud.  F.eks. var der 1.200 gæster lørdag aften i 1965 og overskudet lå i de år på 25-30.000 kr.
Overskud og antal besøgende aftog i løbet af 1970’erne, og kræfterne var måske også brugt op, så i 1979 var der ingen Hosefest.
Tiden med de store hosefestivaler med berømte kunstnere var slut.